jom join blog nie....

Sunday, July 3, 2011

STRESS SEMASA MINGGU EXAM??

Figure 1 : sampai tidur pun ingt exam lagi..hehe..memang tak tenang..huhu

Semua orang pernah mengalami peperiksaan...tak kiralah periksa tu "kacang" ke susah...penting ataupun tak penting...Saya pun pernah mengalami exam..dari sekolah rendah, sekolah menengah sampailah exam kat matrik..macam-macam liku terpaksa dilalui..ini baru beberapa exam penting..blom lagi smbg belajar tinggi2.macam mana la agaknya ye...Macam2 reaksi muka akan kita lihat...Kadang2 ada yang ceria terus jadi tak ceria..hehe..saya pun bila dah tension yg teramat sgt jd la mcm nie...hehe..

Sebab apa saya tension ye??
Ye la mana taknye...dah nak exam esk..buku x abis nak study lagi.nervous la .hehe..sebenarnya bukan apa...bukan la malas sgt nak study..cuma banyak sgt kerja itu, kerja ini...so kalau tak dapat nak bahagikan masa...mmg la jadi mcm nie..jd bercelaru dibuatnya.. Kalau boleh setiap masa nak dengan buku...kadang-kadang bila baca buku tu bukannya boleh masuk sgt pun....ada certain time je bila jika baca/hafal apa2 pun senang je masuk..nak tau time bila..nie dari pengalaman saya lah...Waktu yg paling sesuai kita ulang kaji pelajaran...
  • Waktu sebelum subuh ( dalam pukul 3 atau 4 pagi )yg nie sy x ikut sgt..hehe..x tahan mengantuk...kalau nak tahan boleh tp kena tido dlu awal...tp kalau saya dah tido tu sampai pagi esoknya la jawabnya...tapi waktu nie mmg fresh sgt2
  • waktu selepas subuh...


figure 2:tak tau nak jawab apa...akhirnya air liur basi jadi peneman..


Figure 3 : esok nak exam...formula banyak lagi tak hafal...macam mana nie?

Figure 4 : macam-macam dugaaan nak exam nie..sabar je la ye..

Inilah antara waktu2 yg paling sesuai..tapi terpulanglah kepada setiap individu untuk mengamalkannya..hehe..ada yang waktu malam..tp yg plg penting kalau selepas asar tu mmg x sesuai nak belajar..kalau kita menghafal pun tak masuk..tapi kalau kita dah study tapi tak tau la plak macam mana nak tangani stress?? erm..kalau sayalah kan...kalau dah stress sgt saya cuba rehatkan badan...baring-baring dulu..rehatkan otak..tidur ke kejap.. tapi kalau yang Muslim tu cuba la baca Al-Quran..tu lebih menenangkan hati...ambil wuduk then solat hajat ke..doa..tu lg better...kita kena ingt rezeki kita ada kat mana2..kalau kita dah usaha mesti results kita ok...kita jgn tgk orang lain study mcm mana...sbb kemampuan kita semua lain2..kalau yang dah bijak pandai tu...belajar sikit pun da ok..sbb dia jenis yg cepat pick up...tp kalau yg dah lemah tu mmg kena usaha lebih...kita tak boleh samakan cara kita belajar dengan cara orang tu belajar...sebab cara setiap orang berbeza...So, yg pandai tu cubalah bantu yg lemah sebab kalau kita lagi ajar orang...lagi senang kita faham apa yang kita belajar...sebab ilmu tu lebih diberkati...

Figure 5 : nie la jadinya..hehe..baca buku mengantuk la plak...aduih...dugaan-dugaan...bergayut-gayut je ye syaitan kat kelopak mata tu je ye.. 

Kepada yg sedang menghadapi exam fever nie...good luck..:)) BERUSAHALAH SELAGI TERDAYA KERANA KEJAYAAN TIDAK AKAN DATANG BERGOLEK TANPA USAHA KITA SENDIRI...




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...